Veiligheid: Vrije ruimte fietsers

De vrije ruimte voor fietsers is aangepast. Belangrijk om rekening mee te houden in het BLVC- of bouwveiligheidsplan

Rekening houden met de vrije ruimte is belangrijk. Zeker bij het plaatsen van verkeersmaatregelen op en rondom fietspaden voor omleidingen. CROW heeft gekeken naar de actuele vrije ruimte voor fietsers en deze op basis van nieuwe gegevens aangepast.

Wat is vrije ruimte voor fietsers?
Dit is de vrije ruimte binnen de infrastructuur van bewegende objecten, in dit geval fietsers, waar binnen zich geen obstakels mogen bevinden. Dit wordt berekend aan de hand van de voertuiggrootte en de vetergang. Ruimte om te kunnen bewegen en om lichte slingerbewegingen op te vangen. Ook hebben we nog te maken met zogenoemde schuwafstanden tot obstakels of andere fietsers. Dit zorgt ervoor dat de fietser zonder ruimtegebrek stuurcorrecties kan uitvoeren.

De huidige vrije ruimte voor fietsers blijkt in praktijk niet toereikend te zijn en daarom is deze aangepast. Bij een fietspad van 2.50 meter dient er een vrije ruimte te zijn van 1.20 meter en een schuwafstand tot de tegenligger van 1.30 meter (gemeten van de wiel). Houd hier rekening mee met het plaatsen van verkeersomleidingen.  Meer weten? Bekijk hier het artikel: Profiel vrije ruimte van fietsers (Fietsberaadnotitie) – Fietsberaad

Wanneer je gaat bouwen is het belangrijk om rekening te houden met de vrije ruimte van fietsers in het geval er een omleiding nodig is. Dit verwerk je in je verkeersplan, bouwveiligheidsplan en/of BLVC plan. Natuurlijk is dit maar 1 klein onderdeel uit het plan en bestaat het volledige plan uit meerdere onderwerpen. Hulp nodig bij het maken en schrijven van een verkeersplan, bouwveiligheidsplan of BLVC plan? Met onze kennis en expertise uit verschillende segmenten en markten kunnen wij dit voor jou realiseren. Neem contact op! Wij staan voor je klaar.

  • Alle vakkennis in huis
  • Persoonlijke contact
  • Snel geleverd
  • All-in prijs
  • Maatwerk